Fra venstre: Embla, Atlas, Alva, Chipo, Eyra og Izzie, Charlie kan skimtes bak Alva.

Sennenhunder siden -83

Mitt bekjentskap  med sennenhundrasene startet i -83 da jeg fikk min første Berner Sennen, en herlig 3 år gammel omplassering ved navn Foursomes Rabattus Ray - Ray til daglig. Han kom fra Ingela Gram i Oslo. Han var en vidunderlig gutt, en super brukshund og læremester. Han ble dessverre ikke mer enn drøyt 6 år gammel pga. kreft.   Han fikk i -85 følge av min første grosser, Hovern Happy-Girl fra Gro Holm på Sjøskogen, noe jeg ikke har angret på, hun var også en fantastisk hund som jeg var så heldig å få være sammen med i 12 år. 

Etter det har vi kun hatt en BS til, Ross, født hos Harald Skogstad. Dessverre viste det seg at Ross hadde dårlig helse og et immunsystem som ikke fungerte, og heller ikke han ble så gammel, kun 5 år. 

Happys sønn Vero bodde en stund hos oss, men flyttet da han var rundt 18mndr, jeg begynte på skole og samtidig var det en familie som ønsket seg en omplassering som kunne gi ham det han trengte og hadde bedre tid til ham. Caritza, Happys barnebarn ble 13 år og 7 måneder gammel, og hennes datter Netti (Nette Nikita av Bjerkhaug) ble også 12.

Vår første entlebucher, Becky (INT N S FIN UCH Kenmilfore Fleur) kom til oss i oktober -04, omplassert hit fra min gode venninne Lucy Denman i England. Hun ble den første norskeide INT UCH og mor til det første norske entliskullet. Hennes datter, Kiara (WW-08 NUCH NV-08-09-11 Ace of Hearts av Bjerkhaug) ble den første Verdensvinneren og mor til det andre kullet i Norge. Dessverre fikk Becky to forskjellige øyensykdommer som til slutt gjorde henne funksjonelt blind i perioder, hun ble redd og usikker når hun ikke så, så hun fikk krysse regnbuebroa 8 år gammel.

Entlis nr to, Dawn kom hit i Oktober-15, og er utrolig søt og snill, men kan være tøff med de andre hundene, det er hun som er sjefen! Kosejente, kanskje ikke den skarpeste kniven i skuffen, og har ikke den rå arbeidskapasiteten som Becky hadde, men det er greit! Lærevillig er hun i alle fall, og ganske lydig har hun blitt. ;-) Trives foreløpig ikke i utstillingsringen, så hun er kun stilt noen få ganger.

 

Karma er Nettis barnebarn og født her hjemme, og er guttas godjente!  Kailin (Kailin Cesar v Carintia) fra fam. Cesar i Slovenia bodde hos oss fram til vinteren 2014, hun flyttet til Rjukan da det ikke var så god kjemi mellom jentene her. Da var det bedre å gi henne en god mulighet til et godt liv et annet sted, noe hun virkelig fikk! Romy (Festina Lente Ermak) fra Natalia Bakun i Ukraina var rundt året da han kom hit, midt i "spooky age" og uerfaren med det meste bortsett fra at damer er snille og at gutter i slyngelalderen kan være særdeles plagsomme. Ikke den beste bagasjen å ha med seg til et hus der det tusser av gutter, men han lærer å leve med det. Han har blitt "gromgutten til mor", mammadalt av rang og kunne han velge, ville han vært der jeg er hele tiden. Han ble dessverre ikke så gammel, han fikk mageomdreining og komplikasjoner etterpå gjorde at vi måtte ta farvel med den herligste hannen jeg noen gang har møtt! ðŸ’”

Nickie og Myra er Karmas døtre som bor hos forverter, og som vi håper vil kunne føre god helse og lang levealder videre.

Eevee er en hjerteknuser av rang, og ei smart jente som lærer ting fortere enn vi rekker å trene inn. En morsom valp, selv om det går litt "hurramegrundt" innimellom. Hun ringer i bjella hver gang hun skal ut, både når hun må noe, hvis hun har mer lyst til å drikke vann ute, eller om hun bare vil ha litt oppmerksomhet. ;-)  Hun har begynt å lære seg noen triks, kan snurre og gå 8-tall, target og High5 begynner å sitte, det er moro å jobbe med henne. ;-) Freestyle er gøy! ðŸ™‚ Eevee hadde et flott kull på 7 valper i juli-20.

Hundene blir og har blitt brukt til det meste;  lydighet, agility, freestyle, sporsøk, feltsøk, trekk og kløv. Noe av det beste med disse rasene er nettopp at de kan brukes til det aller meste! Personlig synes jeg agility, freestyle og spsorsøk er mest moro. ;-) 

Ellers bor hundene inne sammen med oss, og er familiemedlemmer, valpekullene våre har vokst opp i stua og fått være med på det meste før de drar herfra. 

Vårt første kull så verdens lys i 1990, kennelnavnet er også navnet på hytta i Valdres - mitt paradis!  i 2020 kan vi feire 35 år med grosser og 30 år med oppdrett, og årets kull ble i tillegg født på bursdagen min. ;-) Snakk om gave! 

Vi har ikke kull så ofte, jeg legger så mye tid i hvert enkelt kull og hver enkel valp, og det vil jeg fortsette med, framfor å ha flere/oftere kull.

Ta gjerne kontakt om det er noe du lurer på! 🙂

Avlsmål mm.

Avlsmål for oppdrettet er: 


*Mentalt sterke og stabile hunder 
*God fysisk helse 
*Gode arbeidsegenskaper 
*Et rasetypisk eksteriør 

Hva kan du som valpekjøper forvente? 

• At foreldredyrene er sunne og friske, både fysisk og psykisk. All avl følger de gjeldende anbefalinger og retningslinjer.
• Hjelp, råd og veiledning så lenge hunden lever. 
• At valpen har fått en bra start i livet. Den er blitt preget både av små og store to - og firbente, er vant til støvsugeren, langkosten, føneren osv. 
• Den har fått sitt første bad rett før levering. Klørne har blitt klippet regelmessig, og den er vant til å bli håndtert. 
• Den har vært på bilturer, utforsket hagen og skogen. 
• I den grad det har vært mulig, har valpen blitt satt ut for å gjøre sine «forretninger» etter at den har sovet, lekt eller spist. Fra ca. 4 ukers alder har de gått på aviser utenfor valpekassen, og ca 1 uke etterpå har de luftet seg i hagen når det har vært mulig.  

• Den har fått markkurer til de tider som anbefales, og det har selvsagt også moren. 
• Valpen er veterinærundersøkt,   attest ligger i permen som følger valpen. 
• Valpen har gjennomgått en valpetest, utført av godkjent tester. Kopi av testen ligger i permen. Her ser du resultatene til hele kullet, og en beskrivelse av DIN valps tid i valpekassa. 
• Den er registrert i Norsk Kennel Klubb, og dermed også forsikret fram til levering/12ukers alder. 
• Valpen leveres ID-merket med mikrochip. 

Siden anbefalingene går på å ikke vaksinere valpene for tidlig, men heller la dem få utvikle immunforsvaret sitt, vaksinerer jeg ikke valpene med mindre det er stort smittepress eller andre grunner til at det er fornuftig.  Mor er godt grunnvaksinert og følges opp, så hun skal ha god immunitet å gi videre til valpene gjennom råmelka de første 12 -18 timene. 

 

Valpene leveres også "klikkerkloke", dvs at klikkeren er betinget, noe som gjør det utrolig enkelt å trene inn det aller meste. ;-) Se om tidlig stimulering og valpeutvikling i valpebloggen.